Nieuws & Persberichten

De Tulp: ambitieuze bloemist haalt na brons en zilver nu ook goud

De Tulp heeft onlangs het gouden certificaat van de Barometer Duurzame Bloemist gehaald. Het bloemenatelier uit Bergen op Zoom is daarmee een mooi voorbeeld van een ambitieus bedrijf dat het schopt tot de top van de duurzamere bloemisten in Nederland. Van ‘brons (in 2010)’ via ‘zilver’ (in 2012) naar ‘goud (in 2013)’.

Op tijd inkopen
Binnen een jaar is het bloematelier erin geslaagd om zich te laten certificeren op het gouden niveau van de Barometer Duurzame Bloemist dat gelijk staat aan Milieukeur. Daarvoor moest het inkooppercentage bloemen en planten met minstens 20 procent omhoog. Het zilveren niveau vereist dat minstens 30 procent van de ingekochte bloemen en planten het MPS-A, Milieukeur- of EKO-keurmerk draagt. Voor het gouden niveau moet dat minimaal de 50 procent zijn.

“Dat leek voor ons in eerste instantie een erg grote stap”, zegt Hopmans. “Maar door het ingekochte percentage steeds heel nauwkeurig en structureel te registreren in mijn boekhouding is het toch gelukt. Ik reserveer nu een vast dagdeel per week waarop ik rekeningen inboek. Zo houd ik een goed overzicht en kan ik de inkoop zonodig tijdig bijsturen. Om die vijftig procent te halen, houd ik nu ook meer rekening met de openingstijden van de webshop waar ik mijn bloemen inkoop. De winkel gaat om 14.00 open en eind van de middag dicht. Als ik al om 14.00 een deel bestel, dan is het aanbod van duurzamere bloemen nog groot genoeg. Wat ook helpt is dat het totale aanbod aan duurzamere bloemen en planten van kwekers groeit. Dat is voor iedereen goed nieuws.”

Punten scoren op bedrijfsvoering
Naast de verhoging van het inkooppercentage veranderde De Tulp nog het een en ander aan de bedrijfsvoering, om op die manier voldoende punten te halen voor het gouden certificaat. Zo schakelde het bedrijf dit jaar volledig over op LED-verlichting. Hopmans nam bovendien een medewerker in dienst met een lichte arbeidsbeperking. “Daarover had ik aanvankelijk wel enige bedenkingen”, erkent ze. “Maar het gaat juist heel goed. De vrouw in kwestie heeft een licht herseninfarct gehad waardoor ze haar linkerarm niet meer volledig kan gebruiken. Ze functioneert prima en zet zich voor de volle 100 procent in.”

Aanbod aan duurzamere bloemen en planten van kwekers groeit
Terug naar overzicht