Nieuws & Persberichten

Groningen heeft met Bloemenatelier In de Roos eerste gecertificeerde duurzame bloemist

"Wat heb je aan duurzaam inkopen als dat niet gecontroleerd is"

Bloemenatelier "In de Roos" is de eerste gecertificeerd duurzame bloemist in Groningen. In januari behaalde In de Roos het zilveren keurmerklabel van de Barometer Duurzame Bloemist.

Met het certificaat biedt In de Roos de garantie dat zij duurzaam ondernemen. "We zijn al zeker vier jaar bezig met duurzaamheid, zoals het inkopen van bloemen met het EKO-keurmerk en het MPS-A en Fairtrade Max Havelaar label. We brachten het alleen nooit naar buiten", aldus eigenaar Henk van der Veen, die zijn zaak opende in 2001.

Naarmate de vraag naar duurzame bloemen steeg, moest de certificering er maar eens van komen. Van der Veen zegt: "Steeds meer consumenten en het bedrijfsleven vragen om duurzame bloemen of een duurzaam beleid, maar wat heb je aan duurzaam inkopen of een beleid als dat niet gecontroleerd is?"

Bloemen lijken een natuurproduct, maar dat betekent niet automatisch dat het milieu niet wordt belast, bloemen niet bespoten zijn of dat er geen kinderarbeid aan te pas komt. "Met de Barometer Duurzame Bloemist kan duurzame inkoop zwart-op-wit op de factuur komen te staan, maar klanten kunnen ook kiezen voor een 100 procent duurzaam boeket", aldus Van der Veen. Wat Bloemenatelier In de Roos inkoopt hangt af van het aanbod. "Niet elk seizoen is hetzelfde. Maar de certificering gaat verder. Denk aan het gebruik van verantwoord verpakkingsmateriaal, LED-verlichting en correct verwerken van afval", verduidelijkt Van der Veen.

Regio

De bloemist is niet alleen de eerste bloemist in de stad Groningen, maar ook in de provincie en de naastgelegen provincie Friesland. In de Roos bezorgt zelf in de stad Groningen en onder meer in de omliggende plaatsen Zuidhorn, Adorp, Garmerwolde, Peize en Haren. Buiten de regio werken zij samen met collegabloemisten van FloraNL, een landelijk collectief van samenwerkende bloemisten. De aangesloten bloemisten hebben daarbij minimaal de intentie zich binnen twee jaar duurzaam te certificeren of zijn inmiddels gecertificeerd. Gegarandeerd een goed boeket.

Terug naar overzicht