Nieuws & Persberichten

Bloemenzaak Zinnia eerste duurzame bloemist in Spijkenisse

Het aantal duurzame bloemisten groeit; Zinnia Bloemen & Interieurbeplanting in Spijkenisse is de 67e bloemist die is gecertificeerd voor de Barometer Duurzame Bloemist.

Het proces om te verduurzamen is bij Zinnia Bloemen & Interieurbeplanting heel snel gegaan. In minder dan twee maanden behaalde Suzanne Smol (40) het certificaat voor de Barometer Duurzame Bloemist, status brons. De bloemenspeciaalzaak is daarmee de enige gecertificeerde bloemist in Spijkenisse en omgeving.

"Toen we eenmaal begonnen met duurzaam certificeren raakte we in een soort turbo versnelling. Ik had mij voorgenomen om in 2018 duurzaam bloemist te worden, maar dat het zo snel zou gaan, hadden we eigenlijk zelf ook niet verwacht", zegt Suzanne, die haar winkel vijf jaar geleden opende. De Barometer is een erkend systeem, waarmee een garantie wordt afgegeven dat een bloemist duurzaam onderneemt. Het gaat daarbij om het vergroten van duurzame inkoop en aanpassingen in het bedrijf op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. "Door het certificeren zijn we anders gaan nadenken als ondernemer. We kunnen meer voor de natuur betekenen", aldus de meiden van Zinnia.

"Waterverbruik, meterstanden, inkoopbonnen, inkoop van papier. Alles wordt geregistreerd", licht de eigenaresse toe. Het percentage duurzame ingekochte bloemen en planten is momenteel bijna dertig procent. "Ik let steeds meer op de keurmerken, zoals MPS-A en Fairtrade. Het milieu- en sociale aspect zijn heel belangrijk", aldus Suzanne. MPS werkt als een meetlat die aantoont in hoeverre de bedrijfsvoering van kwekers milieuvriendelijk is. De A-kwalificatie staat voor milieuvriendelijke teelt. Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen. Het keurmerk werkt ook aan verbetering van arbeidsomstandigheden op bloemenplantages en zoekt oplossingen voor milieuproblemen.

Suzanne vindt het ook belangrijk om te verduurzamen met andere ondernemers. "Iedereen doet het op een andere manier, maar je kunt van elkaar leren en elkaar stimuleren." Daarnaast is Suzanne met een ondernemer voor groene stroom in gesprek en werkt ze met een bedrijf voor hergebruik van het afval. Suzanne vindt het mooi hoe klanten op de verduurzaming van de winkel reageren. Ze zijn oprecht geïnteresseerd. Ze hoopt hiermee ook de gemeente en andere bedrijven te stimuleren duurzaam te ondernemen.

Suzanne vindt het mooi hoe klanten op de verduurzaming van de winkel reageren
Terug naar overzicht