Nieuws & Persberichten

Bloemendag bij Evelien: "Verandering op het gebied van duurzaamheid is noodzakelijk"

't Bloemenschuurtje duurzaam verder onder nieuwe naam Bloemendag bij Evelien

Bloemenspeciaalzaak 't Bloemenschuurtje in Stellendam vierde vrijdag 23 maart niet alleen haar vijftien jarig bestaan. Naast de bekendmaking van de nieuwe naam van de winkel, nam de eigenaresse Evelien van Sluis het duurzaamheidscertificaat Barometer Duurzame Bloemist in ontvangst van de wethouder duurzaamheid en innovatie Arend-Jan van der Vlugt van de gemeente Goeree-Overflakkee.

Verandering op het gebied van duurzaamheid is noodzakelijk, volgens de eigenaresse Evelien van Sluis: "Over vijf tot tien jaar zullen veel meer ondernemers duurzaam ondernemen. Maar wil je als ondernemer dan achteraan lopen of juist vooraan staan?" Ook op Europees niveau is duurzaamheid een punt van aandacht, volgens de ondernemer, die zich op zowel de particuliere als zakelijke markt richt. "We kunnen niet op dezelfde voet verder gaan. Alle beetjes helpen en ik wil, dat eventuele kleinkinderen normaal op de aarde kunnen leven."

Binnen enkele weken haalde Evelien met haar team het erkende Barometer certificaat. Hiermee wordt garantie afgegeven dat een bloemist duurzaam onderneemt. Het gaat daarbij om het vergroten van duurzame inkoop en aanpassingen in het bedrijf op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Verantwoord ondernemen

De inkoop van duurzamer gekweekte bloemen is ruim dertig procent, waardoor Bloemendag bij Evelien op de status zilver uitkwam op de Barometer. De bloemenzaak, gespecialiseerd in rouw- en bruidswerk, boet met verantwoord inkopen niet in op kwaliteit. "Door ook in te kopen bij een andere groothandel hebben we mooie, aparte bloemen in ons assortiment met een duurzaam keurmerk", aldus Evelien.

Dat is niet het enige voordeel van verduurzamen, volgens de eigenaresse. "Ik zie het bijvoorbeeld aan het einde van het jaar op de energierekening. Alle verlichting is nu LED. Hoogstwaarschijnlijk hebben we de kosten er binnen een jaar uit." Daarnaast heeft de eigenaresse minder lasten voor afval door afvalscheiding.

Met elkaar duurzaam

Voor de gemeente Goeree-Overflakkee is duurzaamheid heel belangrijk. Wethouder Van der Vlugt zegt: "De Eilandvisie van Goeree-Overflakkee kent zes speerpunten. Kwaliteit en duurzaamheid zijn er twee waaraan Bloemendag bij Evelien een mooie bijdrage levert met haar winkel en het toegekende duurzaamheidscertificaat."

De gemeente is trots op ondernemers zoals Evelien. "De ambitie om in 2020 volledig energieneutraal te zijn, kan de gemeente niet alleen. Juist de samenwerking met ondernemers en onze inwoners is hierbij van cruciaal belang. Alle initiatieven op gebied van duurzaamheid dragen bij aan onze ambitie en uitstraling van ons mooie eiland", aldus de wethouder duurzaamheid en innovatie.

’t Bloemenschuurtje groeide in vijftien jaar tijd van 30 m2 naar een mooie onderneming van 150 m2. "Je doet het met elkaar als team. Ons team bestaat uit mensen in de winkel die voor de klanten de mooiste creaties maken en de dames die de bezorgingen doen. Wij verkopen met ons werk beleving en emotie, oftewel bloemen voor iedere lach en iedere traan", zegt Evelien begaan.


Landelijk bezorgen

Mede met dank aan het bloemistencollectief FloraNL wist de bloemiste een nog efficiënter bedrijf neer te zetten. FloraNL ontzorgt niet alleen de bloemist maar ook bedrijven en organisaties. "De organisatie biedt een prachtig systeem voor de zakelijke klant. Hoe mooi is het als je als bedrijf in kan loggen en bestellingen landelijk kan laten bezorgen", aldus de eigenaresse.

Bloemisten die bij FloraNL zijn aangesloten, hebben daarbij minimaal de intentie zich duurzaam te certificeren. Walter van der Velde, mede-oprichter van FloraNL zegt: "Het doel van FloraNL is een landelijk netwerk te vormen met bloemisten die allen in het bezit zijn van het certificaat Barometer Duurzame Bloemist. Hiermee kunnen al deze individuele bloemisten hun klanten garanderen dat bestellingen door heel Nederland door een gecertificeerd duurzame bloemist worden uitgevoerd. Samen staan we sterk."

Tot slot wil de eigenaresse met haar team alle klanten van de afgelopen vijftien jaar hartelijk bedanken. "We hopen nog jaren van elke dag een mooie BLOEMENDAG te maken!"

Terug naar overzicht