Nieuws & Persberichten

De Dahlia eerste duurzame bloemist van Midden-Drenthe

De Drentse Bloemenspeciaalzaak De Dahlia in Beilen heeft het certificaat Barometer Duurzame Bloemist status Brons behaald. Bloemiste Daniëlle Wiechers is daarmee de enige bloemist in de regio die duurzaam onderneemt en een percentage duurzame bloemen inkoopt.

"Ik zie het als een stukje extra service naar de klant. Er zijn genoeg bedrijven die duurzaam willen, kunnen en moeten zijn. Wij kunnen daaraan bijdragen. Het certificaat biedt de garantie dat wij ons inspannen op het gebied van duurzaamheid", zegt de eigenaresse. Jaarlijks wordt een Barometer bloemist gecontroleerd of nog aan de eisen wordt voldaan. Alle inkoop is daarbij administratief vastgelegd.

"Ik merk ook dat de behoefte naar duurzaamheid bij de consument steeds groter wordt. In gesprekken met klanten gaat het vaker over dit onderwerp. Klanten zijn meer betrokken. Hopelijk is het een trend die doorzet", zegt Daniëlle.

De Barometer is een certificatieschema op drie niveaus: goud, zilver en brons. Bloemisten kopen bloemen in met onder meer de sociale en milieukeurmerken MPS-A(+), Biologisch/EKO en Fairtrade/Max Havelaar. Daniëlle koopt gemiddeld 22 procent duurzaam gecertificeerde bloemen en planten in. "Nu ik meer rekening houdt met het inkopen van duurzamere bloemen zie ik het percentage omhoog gaan. Ik ben langzaam onderweg naar niveau zilver. Ik kijk altijd eerst wat de groothandel heeft aan duurzame bloemen, om dat vervolgens aan te vullen met gewone bloemen", aldus de bloemiste.

Het kostte Daniëlle weinig moeite om het certificaat te behalen. "Als je je er maar even voor inzet kan het heel snel gaan. Eigenlijk was bijna alles direct in orde. Ik moet ook aangeven dat alles meezat. De gemeente was hier bijvoorbeeld al binnen een week voor een duurzaamheidscan van het pand", aldus de eigenaresse, die haar winkel begin augustus 2014 opende. Bij de oprichting ging Daniëlle ook meteen voor LED-verlichting om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden.

'Garantie dat wij ons inspannen voor duurzaamheid'
Terug naar overzicht