Nieuws & Persberichten

Bloemenspeciaalzaak De Paladijn duurzaam gecertificeerd

De Friese bloemenspeciaalzaak De Paladijn in Drachten is eind mei gecertificeerd voor de Barometer Duurzame Bloemist status Brons. Bloemiste Alarda Rebbers toont daarmee aan dat zij duurzaam onderneemt en een percentage duurzame bloemen inkoopt. "We hebben de natuur hard nodig. Daarom heb ik mij duurzaam gecertificeerd."

"Ik wil niet dat de biodiversiteit wordt aangetast, omdat schadelijke bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Je kunt niet onbeperkt gif spuiten. Het heeft nadelige gevolgen voor bijvoorbeeld vlinders en bijen", zegt eigenaresse Alarda Rebbers. "Als bloemist vind ik dat je je bewust moet zijn van de keuzes die je maakt. Je moet anders denken, weten wat er speelt en je keuzes daarop aanpassen. Ik wil dat het zo schoon mogelijk bij de consument komt", aldus de ondernemer. Ze benadrukt: "Als je altijd voor het goedkoopste gaat, dan weet je dat wat op tafel staat niet altijd schoon is."

Barometer gecertificeerde bloemisten denken daar wel over na, volgens Alarda. De consument heeft hiermee de keuze om duurzamere bloemen te kopen. "We zijn erkend duurzaam. Daardoor kunnen we ook samenwerken met bedrijven en overheidsinstellingen die willen en moeten verduurzamen. Alles staat zwart op wit", zegt Alarda. De Barometer is een certificatieschema op drie niveaus. Bloemisten kunnen de status brons, zilver en goud halen. Ze geven daarmee een garantie af dat zij een percentage bloemen en planten inkopen met bijvoorbeeld de sociale en milieu keurmerken MPS-A(+), Biologisch/EKO en Fairtrade/Max Havelaar. Alarda is met een inkooppercentage van bijna 30 procent onderweg naar niveau zilver.

Zaken die Alarda in haar bedrijfsvoering aanpaste, waren onder meer het verlichtingsplan voor besparing van energie en het gebruik van professionele biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen. "We maken de vloer mooi schoon, zonder dat we heftige producten gebruiken." Daarnaast vindt de eigenaresse het sociale aspect in de bedrijfsvoering belangrijk. De Paladijn werkt met twee mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. "Zij zijn zo'n mooie aanwinst voor het bedrijf. Je ziet ze letterlijk opbloeien, doordat we als team samenwerken en we laten merken dat deze mensen erbij horen."

Afgelopen 9 april bestond de winkel 82 jaar. Alarda is de derde generatie die de hoogsegment bloemenzaak van 80 m2 voortzet. Naast het leveren van bloemwerk aan zowel particulieren als bedrijven, heeft ze een ruim assortiment luxe potten en glaswerk van bijvoorbeeld DutZ, Des Pots en Vanilla Fly. De zakelijke markt profiteert van De Paladijn doordat ze een professioneel bestelsysteem heeft. "We kunnen klanten ontzorgen. We zijn niet alleen duurzamer. Het werken met dit systeem is efficiënt en de facturatie is digitaal. Dit scheelt zowel tijd als papier!"

Als bloemist moet je bewust zijn van de keuzes die je maakt'
Terug naar overzicht