Nieuws & Persberichten

Emmense Bloemenzaak BY J Bloem en Design gegarandeerd duurzaam

De Emmense Bloemenzaak BY J Bloem en Design biedt voortaan de garantie duurzaam te ondernemen. Met trots heeft eigenaar en bloemist José Luimes begin januari het certificaat Barometer Duurzame Bloemist gepresenteerd. De winkel ontving de zilveren status en kan zich nu rekenen tot een groeiende groep duurzame bloemisten.

Eigenaar en bloemist José Luimes

Vooral naar de zakelijke markt toe, vindt de ondernemer het een mooi gegeven. "We merken dat de vraag naar duurzame inkoop toeneemt. Bovendien staan we als team ergens voor. Ik vind het mooi dat we dit met elkaar hebben bereikt en dit kunnen uitdragen."

De keuze voor een keurmerk is gelegen aan het feit dat een certificaat meer waarde heeft. "Dit betekent meer dan dat je zegt dat je duurzaam bent. Dit is namelijk een garantie dat we als zaak duurzaam ondernemen. Het is belangrijk daar zorgvuldig aandacht aan te besteden", zegt José. De Barometer gaat niet alleen om een stuk inkoop van bloemen en planten met keurmerken als MPS-A, EKO/Biologisch en Fair trade/Max Havelaar, het gaat om het verduurzamen van de hele bedrijfsvoering. Aanpassingen die in winkel zijn doorgevoerd, waren onder meer het gebruik van LED-verlichting en een energieleverancier vinden voor groene stroom. Daarnaast zijn bijvoorbeeld de verpakkingsmaterialen van ongebleekt papier en gebruiken ze als vanzelfsprekend milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. De inkoop was lastiger, volgens José. "Om het inkooppercentage voor zilver te halen van 30 procent moesten de leverancier echt overtuigen meer verantwoordere bloemen en planten in te kopen." Jaarlijks zal de winkel worden gecontroleerd of de duurzame bedrijfsvoering wordt gecontinueerd.

In de toekomst wil José heus voor goud gaan. "Als je jezelf serieus neemt als bloemist, ga je voor goud." Voor het gouden certificaat geldt onder meer 50 procent minimale inkoop van verantwoorde bloemen en planten. Zij heeft echter een kanttekening. "Het aanbod van de leverancier moet ook zover zijn, op moment is dat niet het geval. De hele keten is verantwoordelijk, maar zodra meer bloemisten zich certificeren moet de keten dit wel serieus nemen."

Toen eenmaal aan de certificering begonnen werd, ging het heel snel. In enkele maanden lukte het om de bloemenspeciaalzaak te certificeren voor de Barometer. "Ik ben blij met de stimulans van het bloemistencollectief FloraNL, een netwerk van bloemisten die allemaal de intentie hebben zich duurzaam te certificeren. We zijn met vreugde lid van de club. FloraNL heeft ons gestimuleerd te certificeren. Zonder hun hadden we dat nog niet gedaan. Ik dacht in eerste instantie, ik doe het zelf wel, maar hun begeleiding heeft het zoveel vereenvoudigd."

Als je jezelf serieus neemt als bloemist, ga je voor goud.
Terug naar overzicht