Nieuws & Persberichten

Bloem & Cadeau Boutique Anniek uit Noordenveld gecertificeerd als duurzamere bloemist

De Bloemen & Cadeau Boutique Anniek uit het Drentse Norg is de eerste gecertificeerd duurzame bloemist binnen de gemeente Noordenveld. Eigenaar en bloemist Anniek Siegers haalde het certificaat met de bronzen status van de Barometer Duurzame Bloemist. Met de certificering maakt Siegers deel uit van een steeds groter wordende groep duurzame bloemisten in Nederland.

In minder dan zes maanden haalde Anniek met haar team het certificaat voor haar winkel. Ze is trots. "Dit hebben we toch maar even gedaan met z'n allen. Onbewust hadden we bepaalde dingen al aardig op orde voor de certificering, zoals het afval scheiden, LED-verlichting en hadden we al een bepaald inkooppercentage van duurzame bloemen en planten. Dus het ging best snel", zegt Anniek, die onder meer ook bezorgt in Roden, Peize, Paterswolde, Vries, Tynaarlo, Assen en Fochteloo.
"Door voor zo'n certificering te gaan, krijg je veel meer inzicht wat wel en niet milieuvriendelijk is", zegt Anniek. Bloembinderijen gebruiken bijvoorbeeld nog heel veel chloor, terwijl dat heel schadelijk is. Naast milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruiken gecertificeerde bloemisten dan ook onder meer chloorvrij gebleekt papier, afbreekbaar lint en Fairtrade bloemenvoeding.

Status
Het doel was om het zilveren certificaat te halen. Maar de winkel kwam helaas net niet op het juiste inkooppercentage uit. "Met dit bronzen certificaat zijn we natuurlijk ook hartstikke blij, maar we willen graag voor het gouden certificaat gaan", zegt de eigenaresse. Bij een gouden status is het inkooppercentage van bloemen en planten met een keurmerk minimaal 50 procent. Het gaat met name om keurmerken zoals MPS-A, EKO/Biologisch en Fair trade/Max Havelaar. Het gemiddelde inkooppercentage van Bloem & Cadeau Boutique Anniek was met de audit 26 procent.

Milieu
De teelt van bloemen en planten kan behoorlijk belastend zijn voor het milieu, weet Anniek. "Kweken gaat nog vaak gepaard met het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmatige bemesting. Dit is schadelijk voor mens, dier en milieu. Steeds meer bloemisten kiezen daarom voor duurzamer inkopen van bloemen en planten, zodat er minder schade ontstaat aan het milieu. Maar dit is ook voor ons en onze toekomst van belang en daarom willen wij graag op deze manier duurzaam ondernemen en ons onderscheiden van de rest."

De duurzaamheidscertificering is voor zakelijke klanten steeds meer van belang. Anniek: "In sommige gevallen doen bedrijven alleen maar zaken met leveranciers die gecertificeerd zijn. Dus als wij de zakelijke markt willen blijven voorzien van prachtige arrangementen zijn wij genoodzaakt om hierin mee te gaan. Toch is het niet alleen de zakelijke markt die duurzaamheid vaker voorop zet, ook steeds meer particulieren stellen het op prijs!"

Door voor zo'n certificering te gaan, krijg je veel meer inzicht wat wel en niet milieuvriendelijk is.
Terug naar overzicht