Nieuws & Persberichten

Duurzaam certificaat voor bloembinderij De Wylde Roas uit Bakkeveen

De Friese bloemenzaak De Wylde Roas uit Bakkeveen heeft het zilveren certificaat van het landelijke keurmerk Barometer Duurzame Bloemist ontvangen. Ondernemer Janny Zandberg hoort hiermee bij een steeds groter wordende groep gecertificeerd duurzame bloemisten. Janny vertelt enthousiast hoe de gemeente Opsterland het initiatief omarmde.

Janny Zandberg Barometer Duurzame Bloemist'Ik had het officiële certificaat nog amper in handen en wethouder Anko Postma van Economische Zaken en zijn adviseur Sjouke van der Meulen stonden al op de stoep met een felicitatie. Ze waren zo betrokken. Mijn initiatief werd echt omarmd. Maar het is natuurlijk ook zo dat de gemeente duurzaamheid een warm hart toedraagt en zich daarvoor inzet', aldus Janny die de zilveren status van de Barometer behaalde.

De Barometerstatus betekent onder meer dat Janny bloemen en planten inkoopt met verantwoorde keurmerken, zoals MPS-A (+), EKO/Biologisch en Fairtrade/Max Havelaar. Ruim 32 procent van de ingekochte bloemen en planten heeft een verantwoord keurmerk. Daarnaast betekent de certificering dat de bloembinder duurzaam onderneemt, door bijvoorbeeld de juiste afvalscheiding en het overstappen naar groene stroom. Beide had De Wylde Roas reeds op orde. Wel paste de ondernemer voor een groot deel de verlichting aan naar LED-lampen en werkt ze voortaan met milieuvriendelijke reinigingsmiddelen in plaats van chloor.

Het certificaat helpt met een stukje bewustwording, volgens Janny. 'Het feit dat alles wordt geadministreerd, maakt me ook bewuster van mijn energie- en waterverbruik. Ik doe de lampen nu later aan of eerder uit. En ik hergebruik water waar dit kan, in plaats van dit door de gootsteen te spoelen.' Ze geeft toe dat ze wel lang bezig is geweest met de certificering. Met de hulp van het bloemistencollectief FloraNL is het mij prima gelukt. Het inkopen van bloemen met duurzame keurmerken is belangrijk. In de sector worden veel schadelijke chemicaliën gebruikt. Dat kan best wat minder. 'Samen moeten we proberen de aarde leefbaar te houden. Ook voor onze toekomstige kleinkinderen. We mogen best wat serieuzer met de natuur omgaan', stelt Janny.  

Terug naar overzicht