Nieuws & Persberichten

Bloemsierkunst De Carlton eerste duurzame bloemist in Zeeland

Bloemsierkunst De Carlton in Terneuzen is de eerste gecertificeerde duurzame bloemenwinkel in de provincie Zeeland. Afgelopen zomer behaalden eigenaren René, Karen en Deveny het zilveren certificaat Barometer Duurzame Bloemist. Op vrijdag 21 augustus half 11 vindt de uitreiking van het duurzaamheidscertificaat plaats door wethouder Economie en Midden- en Kleinbedrijf Jack Begijn.

Al ruim dertig jaar is Bloemsierkunst De Carlton een inspiratie voor liefhebbers van bloemen en creatieve decoraties in Zeeuws-Vlaanderen. Door de winkel duurzaam te certificeren onderscheiden ze zich van andere bloemisten in de regio en de provincie. Stilstand is achteruitgang, vindt mede-eigenaresse Karen Veenman. “Ik wilde ons bedrijf al heel lang duurzaam certificeren en afgelopen zomer is het dan eindelijk gelukt. Het is geweldig als je jezelf kunt onderscheiden, maar het is ook belangrijk dat je als ondernemer met de tijd meegaat.” 

Met het certificaat kan Bloemsierkunst De Carlton overleggen dat het team duurzaam onderneemt en dat de inkoop duurzamer is. Het percentage duurzamere bloemen is 42%, ruim 10 procent hoger dan noodzakelijk is voor de zilveren status. Het percentage neigt naar het gouden niveau met minimaal 50%. Keurmerken die Barometer-bloemisten onder meer inkopen, zijn MPS-A(+), Biologisch/EKO, On the way to PlanetProof en Fairtrade/Max Havelaar. Karen: “Ik heb in de tuinbouw gewerkt en ik weet met wat voor producten wordt gewerkt. De situatie is al vele malen verbeterd, maar toch heb ik liever snijbloemen waarvoor geen of zo min mogelijk pesticiden zijn gebruikt.”  

Een onafhankelijke organisatie beoordeelt jaarlijks het inkooppercentage en de bedrijfsvoering. Ook in de winkel is veel verbeterd. Zo gebruiken ze voor het schoonmaken geen chloor meer, maar ecologisch verantwoorde schoonmaakmiddelen. Karen vindt het een hele verbetering. “Het feit dat het direct vlekken op kleding geeft, geeft al aan hoe agressief dat spul is. Verder doen we aan afvalscheiding. De gemeente laat zelf het plastic afval scheiden, maar het groenafval en papier voeren we af.” Verder is De Carlton overgestapt naar een groene energieleverancier en zijn de lampen in de winkel energiezuinig. Alles wat brand is LED, van het toilet tot de koelcel aan toe. Daarnaast rijden ze in twee energiezuinige bestelwagens.  

Karen is trots dat ze dit met het hele team voor elkaar heeft gekregen. Het proces is begeleid door FloraNL, een landelijk bloemistencollectief, waarbij iedere bloemist de intentie heeft zich duurzaam te certificeren. Een half jaar deed het team over het certificeren. Karen: “Je krijgt het niet zomaar. Gelukkig maar! Vooral administratief is het veel werk, maar nu staat alles zwart-op-wit. Ook voor zakelijke klanten interessant.” 

Meer informatie:

Terug naar overzicht