Nieuws & Persberichten

Overhandiging duurzaam certificaat door burgemeester aan Ambianze Zijlmans Bloem & Sfeer in Kaatsheuvel

Het hart van Brabant is een gecertificeerd duurzaam bloemist rijker. Bloembinderij Ambianze Zijlmans Bloem & Sfeer in Kaatsheuvel is aantoonbaar duurzamer met de zilveren status van de Barometer Duurzame Bloemist. Hanne van Aart, burgemeester van Loon op Zand, komt het certificaat overhandigen in de winkel aan eigenaar Pascal Zijlmans op maandag 28 september om 14.30 uur.

Na een klein jaar is het eindelijk zover voor de winkel van 160 m2. Het Barometer-certificaat betekent dat een flink aantal stappen is genomen om te verduurzamen. Ook de inkoop van bloemen, planten en snijgroen is daarbij duurzamer. “Maatschappelijke betrokkenheid is in ons hele bestaan een belangrijke pijler geweest en dit willen we graag zo houden. Zo steunen we al tien jaar veel goede doelen en bieden we plaats voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook vinden we het belangrijk om mensen te kunnen laten integreren”, zegt Zijlmans. Tijdige opleiding van medewerkers is daarbij heel belangrijk.

Het certificeren was niet heel lastig. “Maar je moet wel bewust zijn van wat je doet. Vooral wat betreft kosten om uiteindelijk een goede marge te houden”, zegt de ondernemer. Met de zilveren status heeft 30-50 procent van de bloemen een milieu- en/of sociaal keurmerk. Het doel is voor de gouden status te gaan, waarbij het inkooppercentage duurzamere bloemen, snijgroen en planten minimaal 50 procent is. Zelf koopt Zijlmans het liefst EKO/Biologische bloemen in. Andere keurmerken die binnen de Barometer-eisen vallen, zijn MPS-A(+), On the way to PlanetProof (Milieukeur), Max Havelaar/Fair Trade, EHPEA Silver + Gold Level, Florverde Sustainable Flowers en Kenya Flower Council Silver + Gold Standard.

De onderneming is tevens duurzamer door onder meer het overstappen naar een groene energieleverancier, LED-verlichting en milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Ook het verpakkingsmateriaal is milieuverantwoorder. Bloemen worden bijvoorbeeld verpakt in ongebleekt pakpapier en recyclebaar plastic. “Duurzaamheid is gewoon heel belangrijk voor mens en milieu en daarin moet je als ondernemer gewoon met de tijd meegaan. Ook voor klanten en de zakelijke markt kan dit een manier zijn om je te onderscheiden”, aldus Zijlmans.

Ambianze Zijlmans Bloem & Sfeer levert in Kaatsheuvel, Loon op Zand, De Moer, Dongen, s' Gravenmoer, Sprang-Capelle, Waalwijk, Landgoed Driessen, Drunen en Tilburg-Noord. Vanuit het bloemistencollectief FloraNL kunnen landelijk bloemen worden geleverd. Aangesloten bloemisten hebben daarbij de intentie zich duurzaam te certificeren.

Steeds meer Duurzame Bloemisten

Het aantal bloemisten met de Barometer Duurzame Bloemist groeit. De afgelopen maand hebben de volgende bloemisten ook het certificaat behaald: Ten Kate Flowers & Decoratie in Deventer, ‘t Blumpke in Gulpen, Bloem Harmelen in Harmelen, Bloembinderij 't Binnenveld in Wageningen, Bloemsierkunst Oxalis in Den Bosch, Kate Flowers & Declorations in Deventer, Bonton Bloemsierkunst in Steenbergen en Bloemist Bonne Fleur in Gorinchem. 

Meer informatie:

Terug naar overzicht