Nieuws & Persberichten

Uitreiking duurzaam certificaat voor Bloemen uit Millingen

Bloemenspeciaalzaak Bloemen uit Millingen is officieel gecertificeerd voor de Barometer Duurzame Bloemist. Eigenaar en bloembinder Monique Arnts is hiermee de eerste gecertificeerde bloemist in de Gelderlandse gemeente Berg en Dal. Wethouder Irma van de Scheur van Economische Zaken zal Monique in haar winkel aan de Heerbaan op vrijdag 9 oktober om 11.00 uur het zilveren certificaat Barometer Duurzame Bloemist uitreiken.

Met het Barometer-certificaat garandeert Monique dat zij duurzaam onderneemt en duurzaam inkoopt. Gemiddeld is nu bijna de helft van haar bloemen duurzaam. “Duurzaam gekweekte bloemen zijn niet alleen beter voor het milieu, ik merk ook dat de kwaliteit veel beter is. Ik hoor veel positieve geluiden van klanten, dat bloemen veel langer staan, soms zelf twee tot drie weken!”, aldus Monique. De snijbloemenvoeding met het Max Havelaar/Fair Trade keurmerk, draagt daar volgens haar ook aan bij. 

Duurzame stappen
Het liefst koopt Monique de strenge keurmerken als MPS-A+ en EKO/biologisch in. MPS-A+ bewijst dat kwekers goed scoren op de onderdelen als meststoffengebruik, bestrijdingsmiddelen, energie en afval. Het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist bepaalt aan de hand van een puntensysteem uiteindelijk de behaalde status van de bloemist: brons, zilver of goud. Monique zit op het randje van goud, maar voordat ze het gouden-niveau haalt, wil de bloemist eerst zeker zijn dat ze structureel aan de inkoop van duurzamere bloemen kan voldoen. Voor elke (verplichte) duurzame stap krijgen bloemisten bij het certificeren punten, bijvoorbeeld voor het gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en het gebruik van chloorvrij- en recyclebaar inpakpapier. Uiteindelijk beoordeelt een onafhankelijke instelling jaarlijks de bedrijfsvoering en het inkooppercentage.

Monique is enorm blij met de ondersteuning van het bloemistencollectief FloraNL. Hoewel veel zaken als groene stroom, een zuinige auto en afvalscheiding al op orde waren, was het certificeren zonder FloraNL een stuk lastiger geweest, volgens Monique. “Uiteindelijk hebben zij alles uitgerekend. Dat heb ik niet hoeven doen. Ruim twee jaar ben ik aangesloten bij FloraNL. Iedereen die zich aansluit, moet zich uiteindelijk laten certificeren. Heel bewust nam ik mijn zaak aan de Heerbaan in Millingen onder de loep. Als ondernemer kun je namelijk niet achterblijven. Klanten worden steeds bewuster, en dat wil ik ze graag bieden, zeker op het gebied van mijn bloemen. Duurzame ontwikkeling is, voor de economie en hoe we omgaan met onze natuur, steeds belangrijker”, aldus een trots, stralende Monique Arnts.

Steeds meer Duurzame Bloemisten

Het aantal bloemisten met de Barometer Duurzame Bloemist groeit. De afgelopen maand hebben de volgende bloemisten ook het certificaat behaald: Bloembinderij Ambianze Zijlmans Bloem & Sfeer in Kaatsheuvel, Ten Kate Flowers & Decoratie in Deventer, ‘t Blumpke in Gulpen, Bloem Harmelen in Harmelen, Bloembinderij 't Binnenveld in Wageningen, Bloemsierkunst Oxalis in Den Bosch, Kate Flowers & Declorations in Deventer, Bonton Bloemsierkunst in Steenbergen en Bloemist Bonne Fleur in Gorinchem. 

Meer informatie:

Terug naar overzicht