Nieuws & Persberichten

Bloemsierkunst Antoinette Glasbergen in Susteren gecertificeerd duurzaam bloemist

Het smalste stukje Nederland is een gecertificeerd duurzame bloemist rijker. Bloemsierkunst Antoinette Glasbergen behaalde begin november het zilveren predicaat van de Barometer Duurzame Bloemist. Een garantie dat gediplomeerd meesterbinder Antoinette Glasbergen duurzamer onderneemt en duurzamer inkoopt in de winkel aan de Swentiboldstraat 4 in Susteren.

Antoinette behaalde het certificaat binnen een half jaar en behoort daarmee tot een steeds groter wordende groep gecertificeerd duurzame bloemisten. De onderneemster vindt dat ze niet kon achterblijven. “Om mij heen zie ik dat steeds meer bedrijven met duurzaamheid bezig zijn. Bovendien wordt het ook steeds vaker gevraagd en daar speel ik graag op in. Milieutechnisch is ook het beter en het is een stukje bewustwording van je eigen bedrijf”, zegt Antoinette. De onderneemster geeft met het Barometer-certificaat de garantie af dat de bedrijfsvoering en de inkoop duurzamer zijn. Gecertificeerde bloemisten worden jaarlijks gecontroleerd door een onafhankelijke instantie.

Het percentage verantwoorde bloemen en planten ligt bij Bloemsierkunst Antoinette Glasbergen rond de 35 procent. Keurmerken die worden ingekocht zijn onder meer: MPS-A(+), EKO/Biologisch, On the way to PlanetProof en Fairtrade/Max Havelaar. Toch is het niet altijd makkelijk, volgens Antoinette. “Ik heb een ruime sortering bloemen en planten, waarbij ik merk dat veel bloemsoorten niet duurzaam worden aangeboden. In dat opzicht zou bij kwekers veel kunnen verbeteren. Vooral de inkoop van biologische bloemen is lastig.” Daarnaast doet het bedrijf aan afvalscheiding, heeft een groene energieleverancier, LED-verlichting en duurzamer transport. Verder gebruiken gecertificeerde bloemisten milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, verantwoordere verpakkingsmaterialen en Fairtrade snijbloemenvoeding. Bovendien staat goede zorg voor medewerkers centraal. Met de twee bloembindsters Anja en Esther, bezorger Raymond en haar onmisbare moeder als vrijwilligster voor alle hand-en-spandiensten worden alle vormen van bloemwerk verzorgd en eventueel bezorgd in de regio Echt-Susteren, Maasbracht, Sittard-Geleen-Born, Maaseik en het Duitse Selfkant.

“Verduurzamen is een investering, maar met FloraNL had ik goede begeleiding en een stok achter de deur. Maar bovenal wordt het landelijk bezorgen van een duurzamer boeket nu mogelijk gemaakt”, aldus Antoinette. In Nederland zijn inmiddels bijna 150 bloemisten duurzaam gecertificeerd via de Barometer Duurzame Bloemist. Mede-directeur Ruud Steur van FloraNL zegt: “Antoinette is een zeer gedreven en gemotiveerde, professionele bloemist. Als Antoinette ergens voor gaat dan doet ze dat ook, een mooi voorbeeld voor al haar andere FloraNL collega’s in Nederland. Het doel van FloraNL is alle 200 aangesloten bloemisten in het hele land duurzaam te certificeren, zodat iedere FloraNL-bloemist zijn klanten ook landelijk duurzaamheid kan garanderen.”

Meer informatie:

Terug naar overzicht