Nieuws & Persberichten

Mijlpaal 250 duurzamere bloemisten: sector neemt maatschappelijke verantwoordelijkheid

Deze maand werd de mijlpaal bereikt dat 250 Nederlandse* bloemisten zijn gecertificeerd voor het onafhankelijke keurmerk Barometer Duurzame Bloemist. Dit toont aan dat de bloemisterijsector werk maakt van verduurzaming en haar maatschappelijke verantwoordelijkheid hiervoor neemt.

De afgelopen zes maanden groeide het aantal keurmerkhouders met 56% van 160 naar ruim 250 bloemisten. Die groei wordt vooral aangejaagd door Fleurop. Deze organisatie streeft ernaar om al hun aangesloten bloemisten te certificeren. Eenzelfde ambitie hebben de Duurzame Bloemisten Groep en FloraNL. Ook de brancheorganisatie voor bloemisten VBW stimuleert de Barometer.

Voor professionele inkopers én voor consumenten

Het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist geeft organisaties die maatschappelijk verantwoord willen inkopen (MVI) de zekerheid dat het met de duurzaamheid van een bloemist wel goed zit. In MVI-criteriadocumenten wordt een certificaat van een ISO type I milieukeurmerk als verificatiemogelijkheid voorgesteld; de Barometer voldoet daaraan. Door de landelijke dekking is het voor iedere organisatie eenvoudig om MVI bij bloemisten te realiseren.

Voor consumenten komt duurzaamheid steeds meer ‘top of mind’. Een fraai boeket of een mooie plant geeft klanten een fijn gevoel. Dat krijgt door het keurmerk een extra dimensie vanwege de duurzamere teelt van de bloemen en planten, én doordat de bloemist duurzamer onderneemt.

Invloed in de keten

De groeiende groep van gecertificeerde bloemisten creëert met elkaar ook een steeds sterker wordende inkoopkracht. Die situatie stimuleert de verduurzaming in de keten, bij de telers van bloemen en potplanten. Ook de registratie van die duurzamere producten krijgen veilingen en tussenhandel steeds beter voor elkaar. Die registratie is noodzakelijk voor bloemisten, omdat zij daarmee kunnen aantonen dat zij duurzamere producten hebben ingekocht.

Duurzaamheidsprestaties

Bloemisten die het certificaat behalen realiseren duurzaamheidsprestaties op verschillende thema’s. Ze zijn verplicht een minimaal percentage duurzamere bloemen en planten in te kopen, bijvoorbeeld met keurmerken als Biologisch, FairTrade, On the way to PlanetProof of MPS-A(+). Daarnaast werken gecertificeerde bloemisten met milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen en schoonmaakmiddelen, gebruiken zij duurzamer steekschuim, rijden met een bezorgauto met een minder milieubelastende motor, scheiden afval, gebruiken groene stroom en hanteren de minimaal geldende CAO-regels voor medewerkers.

*Internationaal

In 2020 is het Nederlandse certificatieschema van de Barometer Duurzame Bloemist ook internationaal beschikbaar gekomen. Dit was op verzoek van Florint, de internationale organisatie van nationale bloemistenorganisaties. Daarvoor is de naam Sustainable Florist en het bijpassende logo geïntroduceerd. De Engelstalige criteria voor Sustainable Florist zijn gelijk aan die van het Nederlandse certificatieschema voor de Barometer Duurzame Bloemist. Nederlandse gecertificeerde bloemisten kunnen de nieuwe internationale naam en het logo ook gebruiken. Er is dit jaar serieuze belangstelling getoond van buitenlandse bloemistengroepen voor certificering van hun leden met dit keurmerk.

Quotes van gecertificeerde bloemisten

  • Bloembinderij Rick Vlieghuis uit Hengelo: “Dit certificaat is de kroon op ons werk, want je krijgt het niet zomaar. Eigenlijk was het voor ons niet meer dan logisch dat we dit certificaat moesten behalen. Als bloemist werk je dagelijks met producten uit de natuur, als we ook in de toekomst willen genieten van bloemen, moeten we zuinig met de aarde omgaan.”
  • Postelmans Bloemisten in Tilburg: ”Dit is de toekomst. Binnenkort is het gewoon abnormaal als je je niet gecertificeerd hebt en niet met duurzaamheid bezig bent binnen je bedrijf. Zeker voor de zakelijke markt is het van belang om je duurzaam te certificeren, in te kopen en samen te werken voor een betere toekomst”
  • “Certificeren wordt steeds belangrijker naar het bedrijfsleven toe”, aldus Gloriosa Bloemen uit Eindhoven. “Bedrijven vragen steeds vaker een keurmerk en ik vind het belangrijk dat ik dit kan overleggen. Hiermee kan ik garanderen dat ik verantwoord bezig ben en faciliteer ik in duurzamere inkoop.”
  • Bloemen Groot Jebbink uit Ruurlo: “Met dit onafhankelijke keurmerk toon je als bloemist aan dat je oog hebt voor de maatschappij waarin het bedrijf actief is en daarom duurzaam onderneemt.”
  • “Ik kan met volle overtuiging zeggen dat certificering met de Barometer Duurzame Bloemist ervoor heeft gezocht dat onze producten en diensten duurzamer tot stand zijn gekomen. Dat is toch beter voor ons allemaal, voor mens en milieu!”, aldus Bloem Diezijn uit Schagen.
  • "We waren al behoorlijk bewust bezig maar doordat alles zwart-op-wit komt te staan word je je nog bewuster, belangrijk voor Mens én Milieu”, zegt Berends Bloemsierkunst uit Mill.

 
Meer informatie

Binnenkort is het gewoon abnormaal als je je niet gecertificeerd hebt en niet met duurzaamheid bezig bent binnen je bedrijf
Terug naar overzicht